Asian Food…η πεμπτουσια της γευσης
Τα είδη της ασιατικής κουζίνας
Η ασιατική κουζίνα φημίζεται για την ποικιλία στη χρήση των υλικών και τη δημιουργία αρωματικών πιάτων με πολλές γευστικές παραλλαγές. Αν και από χώρα σε χώρα οι συνταγές διαφέρουν σε ό,τι αφορά τα γευστικά τους χαρακτηριστικά και την τεχνική, τρεις είναι οι βασικές γαστρονομικές παραδόσεις που ξεχωρίζουν.
Η βορειοανατολική (Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία), στην οποία κυριαρχεί η χρήση φρέσκων υλικών και ελαφρών μπαχαρικών, σε συνδυασμό με χειροποίητες γλυκές και καυτερές σάλτσες. Κατόπιν, η νοτιοανατολική κουζίνα (Βιετνάμ, Καμπότζη), στην οποία η τεχνική μαγειρέματος δίνει πολύ ελαφριά πιάτα συνοδευόμενα από όξινες σάλτσες με βάση το λεμόνι και το μοσχολέμονο. Τέλος, πολύ πιο διαφορετική αλλά το ίδιο νόστιμη είναι η νοτιοδυτική γαστρονομική παράδοση (Ινδία) με κυρίαρχο συστατικό τα έντονα μπαχαρικά όπως το πιπέρι και τα διάφορα είδη κάρι που κυριαρχούν γευστικά.
Η φιλοσοφία
Βασικό χαρακτηριστικό της ασιατικής κουζίνας είναι η γευστική ισορροπία. Ένα πετυχημένο ασιατικό πιάτο αποτελείται από πολλούς γευστικούς τόνους και φίνες μυρωδιές, χωρίς να γίνεται «βαρύ». Η τεχνική προετοιμασίας του φαγητού και η επιλογή των πρώτων υλών συνδέεται και με τη φιλοσοφία πολλών λαών της Ασίας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, κάθε πιάτο περνάει το τεστ του yin & yan και συνδυάζει χρώματα γεύσεις και υφές σε απόλυτη ισορροπία. Ορισμένα υλικά θεωρούνται ότι διαθέτουν τις ιδιότητες του yin και κάποια του yan. Γι’ αυτό, σε ένα ασιατικό μενού όπως αυτό που περιλαμβάνει ο πλούσιος μπουφές των Mongo συνυπάρχουν πιάτα μαγειρεμένα στον ατμό, ή ελαφριές σούπες με τηγανητά ορεκτικά και σοτέ κρέατα με φρέσκα λαχανικά, ώστε να επιλέξετε το συνδυασμό που σας αρέσει.