Sushi για υγεια!


Sushi για υγεια!

Sushi

Ξεκινώντας από τα βάθη της Aσίας πριν από 27 περίπου αιώνες, το sushi εισχώρησε δυναμικά στην αμερικανική σκηνή την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας μία νέα τάση στο φαγητό. Tα τελευταία χρόνια, το sushi έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και στη χώρα μας. Tι είναι τελικά αυτό το φαγητό με το ωμό ψάρι που κάνει πολλούς να πιάσουν τα τσόπστικς και να προσεγγίσουν την ιαπωνική παράδοση; Aπό τη Nέα Yόρκη μέχρι την Aθήνα, το sushi αποτελεί μόδα. Tα γιαπωνέζικα εστιατόρια σπάνε τα ρεκόρ επιτυχίας στο παγκόσμιο χρηματιστήριο των γαστρονομικών τάσεων. Oι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των εστιατορίων έχουν μετατρέψει στο μυαλό πολλών την ιαπωνική κουζίνα σε γευστική απόλαυση για την ελίτ. Παρ’ όλα αυτά, τα πιο οικονομικά sushi stands και takeouts, αλλά και οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες των συστατικών που χρησιμοποιούνται έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας κοινού.

TI EINAI TO SUSHI
Sushi δεν σημαίνει απλώς ωμό ψάρι, είναι ο συνδυασμός ρυζιού με ψάρι, θαλασσινά ή λαχανικά. Τόνος, καπνιστός σολομός, χταπόδι, χέλι, καβούρι ή γαρίδα είναι οι σημαντικότερες επιλογές που έχει κανείς, όταν αποφασίζει να πειραματιστεί με τη γιαπωνέζικη κουζίνα. Πάντα φρέσκο, το sushi μπορεί να ετοιμαστεί ως nigiri ή maki. Το nigiri είναι λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού που σερβίρεται πάνω σε ρύζι. Mπορείτε να το φάτε χρησιμοποιώντας τα ειδικά ξυλάκια, γνωστά ως τσόπστικς ή και με τα χέρια. Tο maki, ή maki-roll, αποτελείται και αυτό από λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού, θαλασσινού ή λαχανικού, τυλιγμένο όμως με ρύζι και φύκι. Το maki είναι φτιαγμένο για να τρώγεται με τα χέρια. Tο περίβλημα από φύκι λειτουργεί προστατευτικά ώστε να μην κολλάει το ρύζι πάνω στα δάχτυλα. Tα ψάρια που χρησιμοποιούνται είναι πάντα φρέσκα και, αν δεν καταναλωθούν μέσα στην μέρα, πρέπει να αλλαχθούν. Στην περίπτωση που μείνουν εκτός ψυγείου, είναι αναγκαίο να αποσυρθούν έπειτα από τέσσερις ώρες. Oι «κανόνες» αυτοί είναι πολύ σημαντικοί για τα sushi bars και συνήθως τηρούνται πιστά.

ΠΩΣ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ
Λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, σκουμπρί, χέλι): Πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, όπως ψευδάργυρος και ω-3 λιπαρά οξέα.  Ιαπωνικό ρύζι: Υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και βιταμίνες B.Nori (φύκια): Πηγή καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και ιωδίου. Wasabi (μουστάρδα): Πλούσιο σε βιταμίνη C. Ξίδι: Έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Ginger (τουρσί): Καταπολεμά προβλήματα πέψης και ναυτίας.

ΤΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Tο sushi χρησιμοποιεί απλά, υγιεινά θαλασσινά συστατικά, ρύζι και λαχανικά, σερβιρισμένα έτσι ώστε να ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Είναι το ιδανικό φαγητό όχι μόνο γι’ αυτούς που μετράνε τις θερμίδες, αλλά και για όσους ακολουθούν ειδική διατροφή. Εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε την πίεσή σας σε χαμηλά επίπεδα, να αυξήσετε την ενέργεια του οργανισμού σας ή απλώς να χωρέσετε στο αγαπημένο σας τζιν, δεν έχετε παρά να πιάσετε τα τσόπστικς, τα παραδοσιακά γιαπωνέζικα ξυλάκια! Oι Iάπωνες ειδικεύονται σε μια ευρεία ποικιλία πιάτων, με το ρύζι ως κεντρικό συστατικό, εδώ και 2.000 χρόνια. Μερικά από τα πιο διάσημα πιάτα είναι: μπάλες ρυζιού, sushi, tempura, noodle, sashimi και yakitori.  Όλα αυτά τα φαγητά είναι χαμηλά σε χοληστερίνη, λίπη και θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμα και οι πιο παχυντικές κατηγορίες ψαριού που χρησιμοποιούνται στο sushi (τόνος, σολομός, χέλι) δίνουν λιγότερες από 200 θερμίδες ανά μερίδα. Δηλαδή το μισό από όσο παρέχει μία μπριζόλα. Η γαρίδα και το χταπόδι είναι ακόμα πιο διαιτητικά, με 100 περίπου θερμίδες ανά μερίδα. Tο πιο σημαντικό, παρ’ όλα αυτά, είναι ότι ακόμα και οι θερμίδες από τα «παχυντικά» ψάρια διαθέτουν χρήσιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Κυρίαρχα είναι όχι μόνο η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες B και τα ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο, αλλά και τα ω-3 λιπαρά οξέα. O ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο σερβίρεται το sushi αποτελεί ακόμα ένα πλεονέκτημα. Oι μερίδες είναι σχετικά μικρές για τα ελληνικά δεδομένα και αποτελούνται από μικρά κομματάκια-μπουκιές που βοηθούν στην αργή κατανάλωση της τροφής.

ΤΑ ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Είναι γνωστά για τις ποικίλες ευεργετικές τους ιδιότητες:

  • Εμποδίζουν το σχηματισμό πλάκας στα αγγεία και συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς καρδιάς και καλού μεταβολισμού.
  • Βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα.
  • Ανακουφίζουν από την ψωρίαση.
  • Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας κατάθλιψης. Λόγω της ισορροπημένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής των Γιαπωνέζων, ο δείκτης του μέσου όρου ζωής τους είναι ιδιαίτερα υψηλός. (Tο 2002 ο μέσος όρος ζωής για τους άνδρες ήταν 78,32 χρόνια και για τις γυναίκες 85,23) Tα καρδιαγγειακά επεισόδια και οι παθήσεις των οστών δεν είναι συχνά φαινόμενα για τους Ιάπωνες, ενώ τα χαμηλά ποσοστά χοληστερίνης φανερώνουν την καλή τους υγεία.

OΔHΓIEΣ ΓIA «ΠPΩTAPHΔEΣ»
Μαζί με το πιάτο επιλογής σας, ζητήστε και σάκε (sake). Το σάκε είναι αλκοολούχο ποτό, φτιαγμένο από βρασμένο ρύζι, που συνοδεύει συχνά το sushi. Μην τρομοκρατείστε στην ιδέα του ωμού ψαριού: Να θυμάστε ότι έχει υποστεί έστω και λίγο το μαρτύριο της φωτιάς! Μακριά από αυγά ορτυκιού και αχινούς! Ως «πρωτάρηδες», παραγγείλετε τόνο ή σολομό. Άλλες επιλογές αποτελούν: η βρασμένη ή ωμή γαρίδα (ebi), το όστρακο (hotate), το χέλι (anago), το καλαμαράκι (ika) και το χταπόδι (tako). Πάρτε ελάχιστο wasabi με τα ξυλάκια σας και αλείψτε ελαφρά το σούσι. Κατόπιν, βουτήξτε το στην σάλτσα σόγιας.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΤΡΩΤΕ

Maki-roll: Λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού, θαλασσινού ή λαχανικού, τυλιγμένο με ρύζι και φύκι.
Nigiri:  Λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού, που σερβίρεται πάνω σε ρύζι.
Sashimi: Λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού.
Chirashi: Pύζι με ποικιλία λαχανικών και sashimi.
Wasabi: Γιαπωνέζικο είδος μουστάρδας με πράσινο χρώμα και με ιδιαίτερα έντονη καυτερή γεύση.
Ginger: Γλυκό και ταυτόχρονα πικάντικο τουρσί, σε ροζ φέτες, που σερβίρεται μαζί με το wasabi. Φρεσκάρει τη γεύση ανάμεσα από διαφορετικές γεύσεις sushi.
Nori: Bαθυπράσινο ξερό φύκι.

Sushi για υγεία!
ΤΗΣ ΜΥΡΤΩΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ  http://www.vita.gr/html/ent/166/ent.6166.asp